Återkommande svampinfektioner!

Återkommande svampinfektioner!

FRÅGA

Jag är 21 år och har under ungefär ett år haft återkommande svampinfektioner (de har uppstått minst 6 gånger sedan de första). Jag har varit och kollat upp det två gånger hos en gynekolog och båda gångerna fått tips om att gå och köpa Canesten (kräm och vaginal kapsel), det har funkat bra men svampinfektionen har alltid kommit tillbaka. Jag har spiral och får därmed inte min mens, dock får jag mensvärk som varar ungefär 2 dagar i månaden och svampinfektionerna kommer alltid i samband med dessa. Jag är obekväm med att ta vaginala tabletter, speciellt när jag får svampinfektioner så pass ofta. Det känns inte bra att förbruka dessa för mycket heller då jag är rädd för att svampen ska bli resistent. Jag skulle vilja pröva om det finns orala tabletter som kan påverka och förebygga svampinfektionerna långsiktigt och inte bara i stunden då en infektion uppstått. Framförallt vill jag bli av med svampen då den är extremt jobbig både psykiskt och fysiskt att ha att göra med. Kan ni hjälpa mig? Jag skulle uppskatta det otroligt mycket!
Tack på förhand!

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Att ofta ha återkommande täta svampinfektioner så ska detta utredas dels är det odling som gäller och resistensbestämma då det kan vara så att Canesten inte slår ut infektionen helt och hållet men sedan ska man även leta efter orsaken till varför du får så ofta dessa infektioner. En möjlighet är torra slemhinnor och även där finns behandling som du initialt kan receptfri skaffa på apoteket.

Vi utfärdar inte några recept via vår tjänst då tanken är att det ska initialt fungera som en informationsplattform för att i framtiden ska kunna erbjuda kontakt med gynekologer. I nuläget rekommenderar dig att ta kontakt med din gynekolog för resistensbestämning om behandlingen inte hjälper och även se om du inte har torra slemhinnor som möjligt kan vara den bakomliggande orsaken till uppkomsten av dina besvär.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se