Överkonsumtion av p-piller och risk för bröstcancer utveckling!

Överkonsumtion av p-piller och risk för bröstcancer utveckling!

FRÅGA

Hej! Jag har ätit p-piller under tonåren. Ibland brukade jag ta ca 5 st p-piller samtidigt, för då upptäckte jag att mensen försvann snabbt.
Min fråga är, genom att jag gjorde detta? Har jag jättestor chans att få bröstcancer eller andra sjukdomar relaterade till p-piller? Läste att det är vanligare att man får bröstcancer om man äter p-piller, jag överkonsumerade ju dem flera gånger så har jag extra stor risk?
Hoppas ni kan svara på detta.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Bröstcancer och P-piller är ett område som diskuteras flitigt och här har man sett i studier att personer i riskzon, ex bröstcancer i nära släkt löper större risk att drabbas av bröstcancer om de äter p-piller av sorten kombinerade typer, alltså p-piller med östrogen.

På din fråga om du löper större risk att drabbas av bröstcancer då du har tagit detta ett par gånger så är svaret nej även om du skulle ha riskfaktorer och tagit kombinerade p-piller. Detta då du har gjort det endast ett par gånger och man utvecklar inte en bröstcancer för att hormonella påslaget har varit lite högt endast några gånger. 

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se