Böld på blygdläppen som har ökat i storlek!

Böld på blygdläppen som har ökat i storlek!

FRÅGA

Hej!

Jag har fått en "vårta" eller kanske finne på min yttre blygkläpp på yttre kant. Den gör inte ont om jag inte rör på den men kan märka att den har växt de senaste dagarna. Jag tror själv att den är en inflammerad hårsäck kanske? men kan också märka att området över är ömt och kan känna en viss svullnad om jag jämför med andra sidan. Är det här vanligt? det gör inte ont eller svider när jag kissar. Hoppas ni kan hjälpa!

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Nu vet vi inte hur länge du har haft detta men om det är så att du har haft ny sexuell partner dem senaste dagarna så kan detta vara tecken på Herpes infektion men då uppträder flertalet blåsor förutom på det området som du beskriver. Är sådant fallet så får du även klåda, sveda och annat obehag vilket gör att du behöver söka vård för åtgärd. 

Men om det är endast på ett område och det är rodnad, svullet och öm och det är endast på detta område och inget inslag av blåsa så kan det vara då tecken på inflammation i så kallade Skenes körtlar på den sidan. Om det inte besvärar dig så kan du avvakta och se om det lägger sig i annat fall vid kraftigt besvär så får du söka vård.

Sedan kan hårsäckinflammation eller liknande också uppträda med den bild som du beskriver. Du kan läsa på den här länken för självbehandling under rubriken Behandling:

https://gynonline.se/h%C3%A5rs%C3%A4cksinflammation-follikulit

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se