Bartholinit som tömts och ger åter besvär!

Bartholinit som tömts och ger åter besvär!

FRÅGA

Hej!
Jag har under flera år haft en mer eller mindre svullen bartholikörtel. Kom när jag var runt 20-25 och nu är jag 42 år. Under flera år var den där utan att ge besvär.
De senaste två åren har den blivit tömd två-tre gånger. Med snitt och tömd och sen efter ett år likadant, men då satte man in en word kateter också som var i 4 veckor. Detta senaste var 4-5 månader sedan. Är tanken att denna nya gången som bildades efter katetern ska vara permanent? Är det vanligt att de växer igen och isåfall hur fort brukar det ske isåfall?

Det är inte svullet eller känns något alls nu egentligen. Det jag främst undrar är om det är normalt att det fortfarande känns som en form av en bula innanför där katetern var, men väldigt liten? Byggs det upp sekret som ska tömmas eller är det körteln i sig som jag känner? Är det att den gick ihop mycket-men inte kan gå tillbaka helt? Jag tänker att det kanske inte kan bli helt "slätt" igen då det varit så svullet och stort innan i och runt körteln? Är det vanligt att man fortfarande känner något kvar vid körteln efter dessa behandlingar? Blir det så att den kroniskt blir lite förstorad? Ska jag bara försöka att låta det vara?
Jag undrar oxå över att gynekologen nämnde att den var som två, då när dom tömde och satte i katetern-att den hade kapslat in sig i två olika. Jag frågade men förstod inte riktigt? Vad menas med det, är det vanligt, farligt och är det något som påverkar läkningen? Jag tyckte själv att det var lite tjockare på ett ställe precis innanför slidmynningen och frågade, då sa hon att det är vanligt med en viss ärrvävnad när det varit en så massiv infektion. Hon sa att det var något indurerat (är ej säker på om det hette så) baktill? Jag förstod inte, är detta något jag bör vara orolig över? Vad innebär det? Även om det inte är någon svullnad nu så har jag oroat mig jättemycket för att detta tillstånd på något vis skulle vara farligt.

Tack på förhand!

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Bartholini körteln kan infekteras och tillståndet som kallas bartholinit kan dyka upp flera gånger och precis som i ditt fall så kan man tömma den och sätta s.k Word-kateter. På din fråga om den kan komma tillbaka så kan ingen med säkerhet säga ja eller nej men sannolikt så kan den komma tillbaka men inget säkert när den kan komma tillbaka.

Efter att ha tömt den ett par gånger så kan man genomgå s.k marsupialisation som är då en operation på området. Läs gärna om detta ingrepp.

På andra frågor där du undrar om det kan bilda olika fackindelningar så även här är svaret ja, där infektionen kan kapsla in sig och antingen det du känner är ett rum som inte har tömts (vilket är ofarlig och möjligt kan kroppen ta hand om det under tiden) eller så är det ärrbildning efter tidigare ingrepp.

Som sammanfattningsvis på det hela så rekommenderar dig att låta det vara och se hur det utvecklar sig. Du kan inte göra något själv åt det och om det återbildas så söker du vård och möjligtvis den gången kanske man erbjuder den nämnda operationsformen enligt ovan.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se

Kommentarer

Hej! Kan det ha blivit ärrbildning i själva körteln också att det är därför den känns större? Är det normalt att det blir ärrbildning i körteln? Är det farligt?
Mvh Jessica