Bestående besvär 2 år efter kejsarsnitt!

Bestående besvär 2 år efter kejsarsnitt!

FRÅGA

Hej!

Jag fick genomföra ett kejsarsnitt för snart 21 månader sedan. Ärret har läkt bra, men stora delar av ärret är fortfarande rött/lila och jag har alltid en molande värk (mer eller mindre). Är detta normalt? Försvinner det med tiden? Eller något man kan/ska göra? Vänder jag mig till Gyn eller Vårdcentral? (Jag är 35 år).

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Det är 2 tillstånd som din text efterfråga. Det ena är att det är rött/lila på snittärret, detta är en kosmetisk fråga och tyvärr så kommer detta sannolikt inte försvinna i normalfallet. Vad man kan göra åt det är kosmetisk åtgärd och det finns privata aktörer som kan hjälpa till med åtgärder som laserbehandling eller hudkirurgi. Detta är något som landstinget inte finansierar utan det blir privat alternativ.

Det andra delen som ger dig besvär är att du har molande värk i magen.  Här kan du alltid börja med att söka dig till din vårdcentral och se om de kan göra en utredning på detta. Det är inte omöjligt att det blir sammanväxningar efter bukoperation såsom kejsarsnitt men även bråck kan uppträda. Av dessa orsaker kan du alltid börja med din vårdcentralläkare för en bedömning.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se