Besvär med lubrikation. Är detta orsakad av östrogenbrist?

Besvär med lubrikation. Är detta orsakad av östrogenbrist?

FRÅGA

Hej.
Har sedan något år haft problem med lubrikationen. Känner mig upphetsad och vill verkligen, men blir inte våt helt enkelt. Samma problem oavsett om jag är ensam eller med en partner. Visst finns det hjälpmedel, men vill ju gärna att kroppen visar samma upphetsning som jag känner. Östrogenbrist? Är 36år och har två barn.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

När det gäller lubrikation så kan det finnas många orsaker som leder till att kvinna inte blir våt. Allt ifrån oro, smärta, skräck, tidigare upplevelser etc. Är detta något som du känner igen så rekommenderar dig i första hand att ta kontakt med sexolog eller sexologi intresserad gynekolog för en diskussion och se om det går och utreda en eventuell bakomliggande orsak.

Att det skulle vara östrogenbrist är inte omöjligt. Vill du inte uppsöka ovan rekommendation så kan du i ett sådant läge pröva receptfria östrogenmedel såsom Vagifem varje dag i 2 veckor och därefter 1 tablett 2 gånger i veckan. Pröva detta i åtminstone 2 månader för att se om du får någon effekt.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se