Blödning vid samlag och orgasm!

Blödning vid samlag och orgasm!

FRÅGA

Hej
jag har under den senaste tiden fått blödning när jag får orgasm, ibland vid samlag men även då i samband med orgasm annars får jag ingen blödning vid samlag. Jag undrar vad detta kan bero på? Har testat mig för könssjukdomar och har en tid inbokad till gynekologen. Men snurrar runt många tankar i huvudet just nu så skulle ändå vilja ha några svar på vad det kan vara?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Nu vet vi inte hur gammal du är så svaret blir generellt sådan. Ett samlags blödning kan bero på flera saker och vi nämner några av dessa här men många är mer korrelerad till ålder och uppträder mer frekvent hos äldre medan andra uppträder hos yngre. Som en anledning kan nämnas cellförändringar. Har man dock nyligen lämnat cellprover och svaret har varit normal så är sannolikheten låg att det skulle vara cellförändringar som orsak till blödningen. Sedan finns det könssjukdomarna som kan ställa till det med samlagsblödning som symtom och om du har lämnat prover på dessa och det är negativ samt avsaknad av buksmärta, feber och illaluktande flytningar kan infektionsmisstanken lämnas åt sidan.

Ytterligare orsaker kan nämnas är sköra eller torra slemhinnor på grund av hormonell brist eller hormonell obalans, ett tecken på detta kan även vara frekventa urinvägsinfektioner eller frekventa vaginala svampinfektioner. 

Hos hormon/koppar spiral bärare kan samlagsblödning uppträda och där kan det vara bland annat en mekanisk påverkan, alltså att kvinnan blöder efter samlag då trådarna skaver runt vaginal p.g.a. penetrationen. Även förändringar vaginalt eller sår kan leda till blödning. Sedan finns andra blödningsformer som inte debuterar med samlag och dessa utelämnar vi här.

De allra flesta tillstånd är ofarliga men det är klokt att du har bokat in gynekolog besök om dessutom det var länge sedan du genomgått ett sådant. Återkom gärna med information om din ålder och vad resultatet av undersökningen blev.

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se