Buksvullnad i samband med menstruation!

Buksvullnad i samband med menstruation!

FRÅGA

Hej,
Jag är 28 år. Jag har under ett par år haft problem med svullen mage i samband med mens och ägglossning. Emellanåt har magen varit svullen konstant, men ibland har det bara varit i samband med blödning. Jag har varit hos gynekolog som inte finner något, tagit tester hos vårdcentralen som inte heller hittade något. Bara fått svar om att p-piller kan funka, men har inga goda erfarenheter av det. Jag har regelbunden menstruation, men blödningarna har minskat under det senaste året i varje fall. Får oftast kraftig mensvärk under ett par dagar i varje fall, men senaste menstruationen hade jag inte så stora problem. Kan också ha problem med magen i samband med mensvärken, då det kan upplevas som att jag är magsjuk typ.
Det börjar ta en hel del på psyket att vara i stort sett konstant svullen om magen, utan någon förklaring. Har svårt att släppa att jag önskade att jag vore gravid, men det vore osannolikt med tanke på hur länge jag varit svullen.
Lite rörig fråga, men hoppas på svar så fort som möjligt.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

När det gäller området i bukens nedre kvadranter så har du urinblåsan, gynorganen och tarmarna som ger symtom (även bukmuskler ger symtom men vi berör de i nedan svar). Är det så att du inte har urinvägssymtom och besvär och man har uteslutit att symtomen är kopplade till urinvägarna så har vi tarmarna och gynorganen kvar.

Det finns lite olika tillstånd som kan ge besvär från gynsfären kopplade till menstruation och dessa är då endometrios och funktionella cystor. En funktionell cysta uppträder i stort sett när som helst och kan ge besvär på grund av sin storlek men när du nu har gjort gyn.undersökning och man inte såg några sådana så kan man låta det vara. Endometrios kan man tyvärr inte se med ultraljud utan det är operation som gäller. När det gäller endometrios så spelar sjukhistorien roll och här har man dock mer smärtbekymmer från endometrioshärdar i samband med menstruation än buksvullnad. Det är något som din gynekolog får utreda.

När vi kommer till tarmarna så finns det tillstånd allt ifrån matallergier till IBS. Dessa frågor tar vårdcentralen hand om och utreder. 

Gå genom din sjukhistoria igen och se om det rör sig mer om tarm relaterad besvär och då har du tarmdiagnoserna att fundera över och om det inte är tarmrelaterad besvär så har du förslag enligt ovan som kan ge besvär från gyn.sfären.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se