Dienorette och risk för blodproppar!

Dienorette och risk för blodproppar!

FRÅGA

Hej!

Jag är 24 år och använder p-piller sen innan, och har sedan jag började få akne fått Diane utskrivet för 4 år sedan. I år när jag skulle förnya mitt recept så skrev doktorn ut Dienorette istället, och sa att det var mindre risk för blodpropp än Diane. När jag sedan kollade upp så har Diane 35 mikrogram etinylestradiol och Dienorette 0,03 milligram etinylestradiol vilket är ungefär samma mängd om man konverterar om dem. Vad jag vet är det östrogenet som bidrar till ökad risk för blodproppar. Har min doktor tänk fel? Har försökt fråga doktorn men inte fått ett bra svar.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Det är en liten skillnad såsom du beskriver men desto mindre östrogen komponenten är så ger det mindre risk för blodproppar. Sedan när det gäller blodproppar så ska man även ha olika riskfaktorer i åtanke som kan vara bidragande orsaker, såsom ärftlighet.

Epidemiologiska studier har visat att incidensen av VTE är 1,5 till 2 gånger högre hos användare av Diane än hos användare av levonorgestrel innehållande kombinerade p-piller. Och när det gäller risken för VTE vid användning av hormonella kombinationspreparat innehållande dienogest är densamma som för kombinationspreparat med levonorgestrel.

Sammanfattningsvis så har din läkare tänkt rätt när man jämför de epidemiologiska studier som har gjorts inom detta område enligt ovan.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se