Ett förtjockad endometrium (livmoderslemhinna) efter missfall, vad menas med det?

Ett förtjockad endometrium (livmoderslemhinna) efter missfall, vad menas med det?

FRÅGA

Hej! Jag hade missfall för 3 månader sedan som jag fick behandla med tabletter för att få ut de. Efter 2 månader fick jag plötslig kraftig blödning, åkte till KK dom bedömde de som min mens som var tillbaka.. blödde lite efter 3 veckor var hos gynekolog för undersökning.. Han sa att allt såg normalt ut och sa även att jag hade lite tjock endometrium 12mm och menade att jag skulle blöda mer, för de kunde kan se på att den var tjock. Jag har inte blöt något och efter två dagar hade jag lite färgad flytning/mens sen inget mer. Blev väldigt orolig att han sa jag skulle blöda mycket igen pga. tjock livmodervägg men har ej gjort de. När jag läser på internet kommer de direkt upp om cancer när jag söker på tjock endometrium. Jag är 35 år har alltid haft regelbunden mens men nu vet jag inte allt vad som händer med min kropp, vad säger ni?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Tjockleken på endometrium/livmoderslemhinnan varierar med menstruationscykeln och beroende på när man undersöker patienten i cykeln där hos fertila kvinnor så får man olika storlekar. Att din endometrium var 12mm är inget alarmerande och är ett normalt fynd. Detta med tjocklek är dock viktig hos äldre postmenopausala kvinnor vilket leder till att man får utreda vidare för att avfärda cancer misstanke.

Hos dig som är 35 år, är fortfarande fertil, genomgått ett missfall för inte så länge sen är 12 mm i endometrium storlek helt normal fynd. Dessutom hade gynekologen med ultraljud sett avvikande strukturer på om sådant inte var fallet.

Alltså detta är normal fynd och du behöver inte oroa dig för det. Är du osäker kan du alltid kontakta gynekologen för ett samtal eller be om journalen och se vad man bedömer det som.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se