Förkortad livmodertapp vid tvillinggraviditet och risk för nästa graviditet!

Förkortad livmodertapp vid tvillinggraviditet och risk för nästa graviditet!

FRÅGA

Hej!
Jag är 37 år och skulle så gärna vilja skaffa ett barn till, men vågar inte.
Jag har tvillingar som är 4år och då jag väntade dem så blev jag sjukskriven i v22 pga. förkortad tapp. Jag vilade hemma till v 26 då blev jag akut inlagd med strikt sängläge fick gå på wc.
Då sa läkarna att jag hade cervixinsufficiens och funeling. Tvillingarna föddes i v33.
Nu undrar jag om det blir samma vid nästa graviditet eller var det för att jag väntade tvillingar.???

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Om en person haft cervixinsufficiens är risken stor att denne åter drabbas av det. I de fall gör obstetriken/gynekologen bedömning och tar hänsyn till de faktorer som kan ha legat bakom detta såsom infektioner eller möjligen som i ditt fall tvillings graviditeter. Alltså flerbörd är en ökad risk för detta men samtidig kan man inte utesluta att kvinnan inte drabbas även om denne blir gravid med enkelbörd hos de som haft cervixinsufficiens. Efter läkarbedömningen så kan en cerklage rekommenderas vilket innebär ett operativt ingrepp i de tidigare veckorna (kring v.12 och uppåt).

På din ursprungliga fråga så är svaret ja, att tvillinggraviditet (flerbörd) påverkar cervix men samtidig kan man inte utesluta att du inte åter drabbas av cervixinsufficiens då du haft det en gång även om du blir gravid med enkelbörd. 

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se