Fråga om utskrivning av bioidentiskt progesteron!

Fråga om utskrivning av bioidentiskt progesteron!

FRÅGA

Hej! Jag har haft blödningar en tid tillbaka. Jag fick ordinerat provera för av-blödning. Sen beslutade man att ta prover på livmoder och livmoderhals vilka var godartade. Man konstaterar att jag har en hormonell obalans att jag är i förklimakteriet och rekommenderar hormonspiral. Jag är kritisk till detta dels för att jag inte vill ha något i mig som kan orsaka bröst cancer o blodpropp. Dessutom har jag hela livet lidit av svår pms med depression och ångest. Jag är super känslig för hormoner. Jag har läst att vissa gynekologer skriver ut bioidentisk progesteron på licens. Det skulle kännas väldigt mycket tryggare för mig. Skriver ni ut bioidentiskt progesteron.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Att hormonspiral skulle orsaka cancer eller blodpropp har man diskuterat länge och egentligen så finns inga studier som visar att dessa orsakar propp eller cancer. Du bestämmer dock själv hur du vill göra med den informationen och ev. spiralinsättning.

När det gäller din fråga om bioidentiskt progesteron så kan vi tyvärr inte skriva några läkemedel. Vi har som plan att öppna upp en applikation och vara en plattform för gynekologiska besvär på nätet och i telefon där man kan hålla reda på mens/besvär/fertilitet/klimakteriet etc. I och med detta så hänvisar vi alltid mediciner och förskrivning av detta till ordinarie gynekologer som är tänkt att i framtiden skulle kunna lägga upp tidbok hos oss så man skulle boka sig hos dem. Dock så finns inte denna tjänst ännu i bruk.

Hänvisar dig till öppenvårdsgynekolog i ditt landsting för recept skrivning.  

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se