Frågor kring HPV-virus och dess möjliga utläkning!

Frågor kring HPV-virus och dess möjliga utläkning!

FRÅGA

Hej!

Enligt mitt senaste provsvar så har jag lätta cellförändringar och påvisat HPV-virus.

Förstått att det ofta läker ut på egen hand inom ett par år. Ska åter i februari för vidare koll men blir ändå sådär extra orolig. Inte haft sex på snart 3 år pga vestibulit o helt valt att fokusera på annat denna tid. Vilket innebär att jag haft viruset minst så länge utan att det läkt ut? :/ o nu då också förändringar sen förra provtagningen. Finns det fortfarande chans att det läker ut på egen hand el kan jag i princip vänta mig att behandling kommer krävas?

Jag har lite bekymmer med hand o fotvårtor i omgångar, alltid någon aktiv och haft så i många år - men det är andra typer av HPV eller kan det hänga ihop med cellförändringarna? Prognosen är vad jag förstår god efter behandling om det krävs?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Att viruset ligger latent och kan ge förändringar är inte ovanlig trots att du inte haft sexualpartner på 3 år samt att ditt senaste prov har varit normal. Så detta är inte ovanligt och är ett normalt tillstånd. Vidare så vet vi idag att HPV virus har flertalet olika typer och typ 16 samt 18 orsakar ca 70 % av de cellförändringar som finns. Hos dig så är det andra typer som har orsakat cellförändringar och på din fråga om det skulle finnas något värde att vaccinera sig för framtida skydd nu när typ 16 och 18 har inte påvisat sig så är tanken rätt. Men det gäller endast att man har påvisat att 16 och 18 inte finns hos dig annars duger inte vaccination.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se