Illaluktande flytningar under och efter spiralanvändning!

Illaluktande flytningar under och efter spiralanvändning!

FRÅGA

Är en kvinna på 40 år, har 2 barn och satte in en hormonspiral för 3 år sedan pga stora blödningar. Spiralen gav mig dock bara mellanblödningar och illaluktande flytningar, så för 1 år sen så tröttnade jag och tog då ut den.
Efter det tycker jag att jag har haft illaluktande flytningar veckan innan mens, och även veckan efter mens. Jag använder då Lactal-gel och det blir då bra och lukten försvinner.
Jag har ätit 2 kurer för Bakteriell Vaginos, (Donaxyl) och lukten har då försvunnit, men kommer åter efter mens, inte riktigt varje månad men nästan. Det är inte riktigt någon klassisk bakteriell vaginos/ "fisklukt" , men undrar om jag ska behöva hålla med sådana Lactal-gel vareviga månad eller om det är något som du tycker verkar vara avvikande som jag bör gå vidare med?
Har regelbunden menstruation annars. Har varit på vc och de har inte kunnat bekräfta vaginos men heller inget annat avvikande enl dom.
Har inte gjort någon ordentlig gyn undersökning dock. Har varit och gjort mina cellprovstagningar och de har varit ua.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Det som du beskriver är ett normalt tillstånd där vissa personer kan få avvikande flytningar i samband med och strax efter en menstruation. Vaginala flouran påverkas av hormonella förändringar som sker precis strax innan en menstruation och tar tid innan den ställer in sig åter efter menstruationen. 

Att det inte återkommer regelbundet samt att du har regelbundet menstruation med ej avvikande(?) mängd blödning gör att det inte är något alarmerande. Dock om det var flera år sen du gjorde ett ordentlig gynekologisk undersökning så kan det vara av värde att ändå genomgå ett sådant så det inte ligger annat avvikande såsom polyp (kan dock ge blödning, ofarlig), myom/muskelknut(kan också ge blödning, ofarlig) bakom.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se