Kan en äggstock förflytta sig?

Kan en äggstock förflytta sig?

FRÅGA

Jag har nyligen varit på gyn undersökning pga. smärta där man hittat en unilokulär cysta med tunna släta väggar på 3 cm på vänster äggstock. Helt ofarlig enligt gynekologen.

Jag tänker dock nu i efterhand mycket på en sak gynekologen sa som jag i stunden inte frågade om. Han sa att min vänstra äggstock låg väldigt nära höger äggstock, att den ”tippat” över åt det hållet. Han såg ingen äggstock på vänster sida utan den låg mer bakåt mot höger sida väldigt nära höger äggstock som jag förstod det.

Kan det bli så utav en cysta på 3 cm? Är det vanligt att en äggstock flyttar på sig så mycket?

Ska på återbesök men kände att jag ville rådfråga någon annan gynekolog också!

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Den cysta som du beskriver tolkas benignt och troligtvis är en funktionell cysta. Dessa kan bli mycket större än 3 cm. De patienter som har en cysta på en storlek mer än 5 cm kan man ha på återbesök efter drygt 3-6 månader. Just den siffran och tid till återbesök är väldig varierande på olika ställen så det ska du tolka som en fingervisning.

Vidare så undrade du om en äggstock kan röra på sig? Svaret på detta är ja, och också är normal tillstånd. Äggstockarna sitter inte fast förankrad som man ser oftast på bilder utan de är mer ”upphängda” vilket i sin tur gör att de kan tippa mer eller mindre åt något hål. Finns det någon cysta som i ditt fall så kan äggstocken pga. tyngden tippa åt det hållet. Helt normal. Sitter äggstockarna dock fast på varandra så har vi ett annat läge men sådant är inte i ditt fall och inget som går att förhindra heller och kan drabba vem som helst.

Sammanfattningsvis så är ditt tillstånd helt normal.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se