Klåda och torra slemhinnor hos person med Sjögrens syndrom!

Klåda och torra slemhinnor hos person med Sjögrens syndrom!

FRÅGA

Hej!

Jag har Sjögrens syndrom och besväras därför av torra slemhinnor och har även klåda i underlivet. Har besvär rent generellt men givetvis blir besvären större i samband med samlag. Har provat en del receptfria medel mot torra slemhinnor, men inget fungerar riktigt bra. Finns det något bra tips något som han fungera?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Det finns en del receptfri hjälpmedel på apoteket utan några hormoner inblandade som man kan prova i första hand som du säker har provat? Såsom Vagisan. Ett tips från oss är att behandla med lokal hormonell behandling såsom Vagifem, vaginalkräm/tablett. Detta alternativ använder du dagligen under 2–3 veckor och därefter 2 gånger i veckan en period och se om det blir förbättring. Detta är också receptfritt men innehåller lokal utsöndrande hormoner som dock inte påverkar din kropp negativt.

Har du även provat detta och inte har blivit hjälpt så gäller systemisk behandling. Den frågan då får man ta med sin gynekolog för det är receptbelagda mediciner som kräver uppföljning.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se