Långvariga menstruationssmärtor och fundering kring hysterektomi!

Långvariga menstruationssmärtor och fundering kring hysterektomi!

FRÅGA

Hej!

Jag är 35 år, vill absolut inte ha barn där jag alltid haft ganska rejäla menstruations smärtor. När jag var yngre betydde mensen att jag alltid var hemma från skolan första dagen/dagarna och att jag inte kunde sträcka upp kroppen om jag inte tog en värktablett inom några minuter från mensens start, jag fick gå dubbelvikt om jag missade att ta värktabletten fort nog och hade ibland ont hela vägen ner i benen, hög värme i timmar/ibland dagar (elektrisk värmedyna) och värktabletter (ibuprofen) var det enda som lindrade.

Jag har rejält med PMS och har ofta ont även mellan mens (kring ägglossning?). Jag får ett sötsug utan dess like och blir galet lättirriterad och arg innan mens. Jag har problem med "IBS".....mina problem ökar rejält i samband med mens. Jag har vad jag upplever det som ganska mycket mer behåring än vad som är "normalt" (könshår en bit ner på insidan av låret, sträng mellan navel och kön samt en del enstaka hår på brösten m.m.). Jag har funderat kring om jag kanske har endometrios, PMDD och även p.g.a. behåringen osv. om jag kanske kan ha PCOS. Jag är 2000% säker på att jag absolut inte vill ha barn.

Frågeställning: Jag skulle vilja sterilisera mig eller helst ta bort livmodern...men vet inte vilka konsekvenser/biverkningar det skulle kunna få och kan man ens få ett sådant ingrepp beviljat "bara sådär"? Jag vill ha ett preventivmedel som ger ett totalt och absolut skydd och det får gärna minska eller allra helst ta bort eländet med mens och smärtor m.m. men jag vill inte få andra besvär eller få noll sexlust. Känner en som är sjuksköterska som varnat för hysterektomi p.g.a. att man hamnar i klimakteriet tidigare (gäller detta även om man lämnar en eller båda äggstockar kvar?)... Har en ganska nära släkting som genomgått en hysterektomi där hon tog bort "allt" vad jag förstår men hon var äldre än mig då hon gjorde ingreppet, hon hade om jag mins rätt "chokladcystor". Har ni några råd till mig?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Du har haft besvär under lång tid med din menstruation och detta i sig är ett skäl till att man skulle göra något åt detta genom kirurgi och beviljar dig det. Det finns lite olika sätt att göra detta på, där antingen man först gör en titthålsoperation och letar om det skulle finnas endometrios som kan förklara en del av dina menstruationsbesvär eller så gör man direkt ett hysterektomi, alltså ta bort livmodern. När det gäller behålla äggstockarna så är rekommendationen i din ålder är att du ska behålla dessa då de hormoner som dessa utsöndrar är viktiga bland annat när det gäller benskörhet.

På din nästa fråga om det finns något säkert preventivmedel som ger en total och absolut skydd så är svaret nej. Idag finns inte på marknaden något säker preventivmedel som ger absolut skydd, men de flesta ändå ger så höga skydd att man kallar de säkra men total skydd kan inte garanteras.

Rekommendationen är att du kontaktar din gynekolog och beskriver dina långdragna besvär och ber om remiss till sjukhus för ev. kirurgisk åtgärd.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se