LSIL, ASCUS, frågor om cellskrapning och graviditet kopplade till dessa cellförändringar.

LSIL, ASCUS, frågor om cellskrapning och graviditet kopplade till dessa cellförändringar.

FRÅGA

Hej!

För 1 år sedan fick jag min första cellskrapning  som visade LSIL. Efter en 1/2 år, fick jag göra om cellskrapning som visade ASCUS. I maj hänvisade de mig till gynekologisk klinik for att göra kolposkopi med vävnadsbiopsier. Alla biopsier har visat sig vara normala. Men cellskrapet innehöll få atypiska celler. Nu i november, alltså nu 1 år efter den första skrapning fick jag igen genomgå cellskrapning , vilket har vist igen ASCUS. Är det något farligt ? Skal man få behandlingar mot dessa förändringar såsom konisering? Kan man bli gravid på trots förekomsten av ASCUS eller skall man vänta tills de forsvinner? Jag är 24 år gammal och har vaccinerat med Gardasil x3 doser.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

ASCUS är den lägsta graden av cellförändringar och hos dig som har en normal biopsi så gäller nytt cellprov om 12 månader och dessa förändringar behandlas inte med konisering enligt rådande vårdprogram.

När det gäller graviditet så är det inte förbjudet att bli gravid med ASCUS och man har riktlinjer när det gäller uppföljning under graviditet. Alltså det är inte uteslutet att bli gravid när man har ASCUS.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se