Menstruation som inträffar tidigare än beräknad!

Menstruation som inträffar tidigare än beräknad!

FRÅGA

Jag får ju mens dag 22 oftast. Händer ju att den kommer dag 24 etc o i enstaka fall dag 21.
Men jag fick mens nu på morgonen och är på dag 20. Kom brunrött på hela papperet när jag var o kissade. Så brukar min mens börja. Min syrra som e äldre säger att det inte är ngt konstigt. Att jag måste tänka på att jag är 40 1/2 år och att jag INTE har preventivmedel. Hon säger också att om ngt skulle vara fel då hade det kommit blod lite överallt under menscykeln. Så kan jag ta det lugnt att min mens kom dag 20? (Gynundersökt 2019 januari (ca 1 år sen). Cellprover u.a senast 2017 juni ( 2 1/2 år sen)

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Att mensen kommer någon dag för tidig då och då är inte ovanligt och är helt normal och inträffar oftare desto äldre en person blir.

Alltså när en kvinna debuterar med menstruation i tonåren så är den oregelbunden tills hormonerna ställer in sig och blir regelbundna för att senare i livet när mensen går mot sitt slut så ska den uppträda både oregelbundet och ha olika blödningsmängd. Under åren däremellan så kan även perioder med oregelbundet uppträda där den kommer förtidig (såsom hos dig) eller skjuter på det vilket är normal.

Att alltså mensen uppträder oregelbundet i vissa perioder så kan den ha andra orsaker såsom stress, sömnbrist, oro, viktnedgång etc än att det skulle vara relaterad till farliga diagnoser som cancer av olika slag.

Har du lämnat cellprov för 2,5 år sedan som har varit normal och blivit gyn. undersökt för 1 år sedan som har varit normal så kan du vara lugn med att mensen kommer någon dag för tidig eller försent. Om det skulle vara något farlig så kommer blödningarna lite hur som helst under hela perioden. Kvinnan kan ha samlagsblödningar, buksmärta etc. Enligt din beskrivning så tolkar vi det du skriver som helt normal tillstånd och du behöver inte oroa dig för detta men självklart om nu du är väldig orolig så kan du alltid uppsöka sjukvården.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se