Mola och oro för cancer!

Mola och oro för cancer!

FRÅGA

Hej!

Jag kom till v.13 i graviditeten enligt menstruationen med inget foster syntes på ultraljudet tidigt i v.12 och bilden var förenligt med mola. Blev skrapad samma vecka.. Har jag cancer nu?? Kan jag få barn igen? Kan man bli gravid på vanligt vis? Är sååå rädd

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Att få Mola eller druvbörd som den också kallas är sällsynt och kan drabba vissa graviditeter såsom hos dig och orsaken till varför vissa drabbas och inte andra är inte helt klarlagt. Läs gärna om detta på https://gynonline.se/druvbörd-mola

På din fråga om du har cancer så kan vi inte svara dig rakt av, utan vid mola efter att den gravida blivit skrapat så skickas provet för analys samt man följer upp serum hCG för att se att detta värde får ett nollvärde. Så på din fråga om du har fått cancer kan vi tyvärr inte svara dig utan det får din ansvarande gynekolog svara.

Om du kan få barn igen så finns det ingen rekommendation på att patienter som har fått en gång mola inte ska bli gravida igen däremot finns alltid en ökad risk att åter drabbas av mola och därför så görs ett tidigt ultraljud hos dessa patienter när de blir gravida vilket gäller i ditt fall också. Alltså det finns inget förbud att bli gravid men se till att du får ett tidigt ultraljud när du blir gravid.

Vidare så finns det vårdprogram enligt följande länk som vi kan rekommendera dig att läsa för att se hur uppföljningen kan se ut enligt följande länk:

https://www.cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/gynekologi/tro...

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se