Mycket riklig vaginalflytning och cellprovtagning!

Mycket riklig vaginalflytning och cellprovtagning!

FRÅGA

Jag är en kvinna på 67 år. Min fråga är jag har mycket rikliga flytningar men de varierar från dag till dag . Vissa dagar måste jag ha trosskydd då det annars blir ”plaskvått” i trosan. Jag har inga andra symtom, flytningen är gulvit oftast och mycket vattnig, inget blod luktar ej. Tidigare alltid lite flytning. Använder ovesterinsalva ytligt på blygdläppar. En sexualpartner sedan många år. Har varit till gynekolog för ca en vecka sedan Det gjordes en vanlig gynundersökning med snabb analys sekretet. Ingen anmärkning. Samt ultraljud. Nu undrar jag borde man inte ta ett cellprov också??

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

När det gäller rikliga flytningar så ska man i första hand utesluta infektioner som orsak till detta. När nu din gynekolog har undersökt dig så antar vi att man har uteslutit infektioner som orsak och då i ett sådant läge gäller att du avvaktar och se hur detta kommer utveckla sig. Men i första hand är det alltid infektioner som ligger i fokus, speciellt om det saknas inslag av blod.

Sedan ska man inte heller glömma urinvägsinfektioner och tarmgångar som kan ge flytningar. När det gäller tarmarna och så kallade falska gångar till vagina så är dessa flytningar illaluktande, avföringslukt. Har du inte dessa inslag så kan du avskriva detta annars vänder du dig åter till din gynekolog. När det gäller att ha urin som läker genom så är detta vanligare än tarmgångar. Här luktar flytningarna urin och har du detta så ska du vända dig till din vårdcentral för inkontinensutredning.

Har du utrett ovan och inget annat kommer fram så kan du vara lugn och avvakta och se var detta tar vägen. På din fråga om cellprovtagning så enligt socialstyrelsen så rekommenderas inte provtagning om ditt cellprov vid 64 årsåldern varit normal. Har du däremot inte lämnat sådant prov vid den åldern så ska du se till att lämna cellprov nu. Är du väldig orolig och har blödning så är det i sig en orsak att lämna cellprov och då kan du åter kontakta din gynekolog för detta i övrigt behöver du inte lämna cellprov.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se