Nokturi och dess koppling till torra slemhinnor!

Nokturi och dess koppling till torra slemhinnor!

5/8-2019

FRÅGA

Hej!

Vad har nokturi med torra slemhinnor att göra? Jag har nokturi, är frisk, har inga smärtor, inga andra symptom, har fått östrogenring 12 juni 19. Ingen ändring, har alltid tänkt på vad o bär jag dricker. Jag är 70 år, kvinna, rör mig, vad mer kan jag göra?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Efter menopaus när östrogenproduktionen minskar uppstår ofta en symtomgivande atrofi i vagina och uretra. Denna atrofi medför torrhets känsla, sveda, smärta och en ökad frekvens av urininkontinens och återkommande urinvägsinfektioner samt i vissa fall nokturi. Lokal östrogenbehandling är förstahandsalternativ. Preparaten ges i form av vaginalkräm, vagitorier, vaginaltablett eller som en vaginalring.

Ett annat preparat som främst har använts mot sängvätning hos barn är läkemedlet desmopressin som kan användas hos vuxna för att behandla nokturi och nattligt urinläckage genom minskning av urinproduktionen under natten. Diskutera gärna detta förslag i kombination med ringen med din gynekolog för att se om denna kombination kan hjälpa dig.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se