Olika hormonella värden och dess koppling till förklimakteriet?

Olika hormonella värden och dess koppling till förklimakteriet?

FRÅGA

Hej!

Jag är 26 år och har misstankar om att jag redan är i förklimakteriet.
Symptom: Torra slemhinnor (konstaterat av gyn), vaknar dyblöt på natten av svettningar trots att det inte är varmt i rummet, och jag har vanligtvis svårt att svettas, jag har en kort lutealfas (10 dagar), ökad behåring (mörka strån i ansikte, på bröstet), mellanblödningar (både i follikulärfas och lutealfas).
Gyn ville inte ta blodprov, jag har nyligen varit hos vårdcentralen där de tagit tester men återkommer inte. Jag kan se mina provsvar på 1177. Jag ville att de även skulle ta FSH vilket läkaren inte ville.

Mina värden (tagna dag 7(follikelfas), ägglossning brukar ske dag 19)
P-Östradiol: 195 pmol/L
P-Progesteron: 0,5 nmol/L
P-Testosteron: 0,7 nmol/L

Prolaktin, kortisol mm visar inget avvikande, men hormonerna verkar svårare att förstå sig på, då det handlar om förhållandet hormonerna emellan.
Kan man förstå något av det här? Bör jag kräva kontakt med gynekolog för att få ta FSH och AMH?
Min cykel brukar vara 28-30 dagar lång. Jag tog ut p-ring (nuvaring) för 6 månader sen, då jag kom in i en fin regelbunden cykel på 28 dagar. De senaste tre månaderna har jag börjat få alla symptom ovan.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

I din ålder så är närmast sköldkörtel avvikelse som man måste utesluta om en patient söker med dessa symtom vilket vi antar att din vårdcentral har redan uteslutit med provtagning kring detta och har man inte gjort det så vänder du dig dit för den utredningen.

När det gäller äggreserven så är AMH ett bra mått. Men för att bedöma om dina besvär i din ålder kan kopplas till förklimakteriet så hade FSH varit ett bra mått.

När vi tittar på dina prover enligt ovan som är då taget i follikelfasen (tagna dag 7) :

 

P-Östradiol: 195 pmol/L                                     Referensintervall: 45-854 
P-Progesteron: 0,5 nmol/L                                 Referensintervall: 0,3 - 2,0
P-Testosteron: 0,7 nmol/L                                 Referensintervall: 0,29 - 1,67

 

Med ovan resultat så befinner du dig inom normal intervallet baserat på din ålder och provtagningsdag sedan huruvida du vill gå vidare och ta FSH och AMH prover får du avgöra själv med tanke på dina symtom. Alltså antingen avvaktar du en tremånadersperiod från provtagningsdag och se om dina symtom förbättras eller så kontaktar du vårdcentral eller gynekolog i dagarna för ytterligare utredning. Detta får du avgöra själv baserad på ditt mående. 

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se