Oregelbunden menstruation med mindre mängdblödning än vanlig!

Oregelbunden menstruation med mindre mängdblödning än vanlig!

23/7-2019

FRÅGA

Hej, det är nämligen så att jag haft regelbunden mens sen mars. Jag följer en kalender som har stämt med min mens dag varje månad. Tex. 7 april fick jag pens. Sedan 8 maj och sedan 11 juni. Och denna månad har jag inte fått mens för ens idag den 23 juli. Har haft ömma bröst ett tag och sedan fick jag ont i dem och nu har jag mens verk och så torkade jag mig och det kommer lite på pappret. Ytterst lite och blodet är brunt. Är de normalt att ha en mens cycel på 42 dagar?? Trodde att jag var gravid men det är väl inte normalt att få mens verkar såhär ganska sent i cyckeln? Gjorde ett grav test men visade negativt. Hjälp:(

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Nu vet vi inte hur gammal du är så rekommendationen är mer generellt. Det är normalt att mensen blir sen eller uppträder oregelbundet. Inget att oroa sig för i nuläget. Det finns många orsaker till detta (såsom stress, kost, överdrivet motion, kraftig viktnedgång, Sömnbrist). Du kan avvakta och se om mönstret upprepar sig. Om du får upprepade tillfällen med oregelbunden menstruation så ska du söka gynekolog för gynekologisk undersökning och se hur bland annat äggstockarna ser ut.

Vår rekommendation i nuläget är att du tar om din graviditets test och ser att du inte är gravid. Ibland så kan dessa ge fel svar och det beror på att man har tagit testet för tidig i graviditeten eller att de har blivit obrukbara om man har sparat dem på fel sätt. Är du inte gravid så avvaktar du tills nästa menstruation kommer. Är det oregelbundet flera gånger så söker du gynekolog. 

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se

-------------------------------------------------------------------------

TILLÄGG:

Jag är 25 år. Har aldrig haft oregelbunden mens bara just denna månade hade jag en cykel på 42 dagar.. vilket jag tyckte var skumt. Men iallafall jag undrar också varför mensen är väldigt lite.. det är inte alls mycket mens.. kan man fortfarande bli gravid så länge men har mens? Alltså det betyder väl att ett egg har kommit ut men ej blivit befruktat? Sen undrar jag hur jag vet nu när jag kommer ha min nästa ägglossning? Tack

 

Hej Igen!

Att mängden mens är lite beror på att livmoderslemhinnan som avlossas vid menstruation är inte riktig tjock och då blir utstötningen inte så stor och mängden blödning blir då lite. Detta är hormonell beroende och kan vara så att denna månad hade du inte så oregelbundet påslag av hormoner som är inblandade. Dessa hormoner kan variera.

På din nästa fråga om man kan bli gravid så länge man har mens så är svaret följande i en förenklad form är att så länge du har en ägglossning så kan du bli gravid. Alltså det är ägglossningen som är avgörande initialt för att du ska bli gravid. Det går och ha menstruationsblödning utan ägglossning. Hur du kan veta när du har nästa ägglossning så kan du testa dig fram med hjälp av ägglossningstest som du provar drygt 2 veckor efter din senaste menstruation.

 

Med vänliga hälsningar

GynOnline.se