Oregelbunden tillfällig menstruationsblödning!

Oregelbunden tillfällig menstruationsblödning!

FRÅGA

Hej!
Jag är 40 år, gift och tre barn. Röker inte och dricker inte alkohol. INGA preventivmedel sedan 2011 och min man är steriliserad. Jag har gjort cellprov utan anmärkning senast 2,5 år sedan. Min menscykel som är 21-26 dagar, oftast dag 22 kommer mensen. Jag är gynekolog undersökt (inkl vaginalt ultraljud) utan anmärkning (svamp någon gång ) för drygt 10 månader sedan.

Nu till min fråga:

Jag fick dag 19 lite blod (rosa-ljusröd-ljusbrun) mängden minimal, mindre än ¼ tesked.. Sedan hände inget mer varken den dagen eller dag 20-21 och fick då min mens dag 22.

1. Jag undrar om det lilla som kom dag 19 var lite ”start” på mensen? Jag pratade med en barnmorska på min hemort och hon tyckte inte att det minimala blodet dag 19 var något konstigt. Hon sa att det kan bero på tillfällig hormonrubbning, stress/oro, lite start på mensen? Men jag undrar om det kan komma minimalt så vid ett tillfälle dag 19 och tre dagar senare kommer min mens? Borde det inte ha kommit mer sådan smått under dag 20 och dag 21 med då om det hänger ihop med mensen?

2. Sedan så ser mitt flytningsmönster likadant ut varje cykel sedan några år tillbaka (se nedan) och undrar om det är normalt (vilket min BM har sagt eftersom det för mig ser likadant ut alltid sedan några år).

Dag 1-4 mensblod
Dag 5 avtar mensmängden
Dag 6-8/9 minimalt kommer ut i olika nyanser från brunt-gulbrunt-rosa
Dag 10-11 transparant till vita – ljusgula ( ibland någon strimma på någon millimeter i rosa-brun kommer ut med den andra flytningen)
Dag 12-13 transparent rå äggvita i konsistens och färg
Dag 14-15 kommer det transparant fast INTE som rå äggvita ( ibland kan det här komma en prick eller en strimma på 1x 0,5 mm som är brun eller rödrosa antar att det är efter ÄL
Dag 16 börjar de ändras till lite lite klumpigare och blir vita – ljusgula
Dag 17- fram till mens är det klumpigare och blir gulare och gulare
( ibland dagen innan mensblödning eller under samma dag mensen kommer kan det vara små flytningar i rosa-brun )

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

På din första fråga där mensen avviker i sitt regelbundet kan detta bero på tillfällig hormonrubbning, stress/oro eller annat och detta ter sig olika i olika åldrar. Att du hade blödning på dag 19 och först ett par dagar senare där du hade menstruationsblödningen är helt normal. Inför varje menstruation så byggs livmoderslemhinnan och ibland på grund av hormonella rubbningar av olika anledningar kan det komma en liten blödning som inte är den riktiga menstruationen MEN som kan vara starten på den. Inget att oroa sig över. 

Att den vaginala blödning i övrig avviker är inte bara hormonell betingad utan kan också bero på graviditet, infektion eller förändringar över livmodern men eftersom det inte var länge sedan du har genomgått undersökning så skulle det vara osannolikt att det skulle vara förändringar över livmodern som är orsak till detta och sådana förändringar kan även ge blödningar lite av och till och inte bara nära menstruationen. En blödning nära inpå mensen som i ditt fall tolkar vi som ett normalt tillstånd.

På din nästa fråga angående flytningens konsistens så är det också normal med den bild som du beskriver i ditt mejl och inget att oroa sig för.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se