Oregelbundet riklig menstruationsblödning!

Oregelbundet riklig menstruationsblödning!

FRÅGA

Hej

Jag har under 3års tid haft blödningsrubbningar som började med att jag hade en väldigt kraftig blödning för att sen inte blöda alls på ca 8 månader. Detta pågick under ca 2,5 år. Långa uppehåll och när jag hade mens så var den väldigt kraftig. Var tvungen att nyttja tranexamsyra för att vardagen skulle funka något sånär. Sedan ett halvår har jag haft blödningar men med korta uppehåll eller inga uppehåll alls. Ibland är det en kraftig blödning med koagulerat blod som håller i sig som en vanlig blödning. Samtidigt så har jag vad jag själv kallar mellanblödningar som ibland är mer(med koagulerat blod) och ibland mindre. När det är mindre kanske det snarare är blodblandade flytningar. Känns som jag aldrig slutar blöda, det har pågått i ca 4månader. Förutom detta så har jag även andra åkommor som kan förknippas med klimakteriet trots att jag inte passerat 30år, så det är troligtvis något annat, men paralleller dras oundvikligt.

Tog mod till mig att besöka en gynekolog och blev inte riktigt tagen på allvar upplevde jag. Utan fick snarare bara höra att preventivmedel var svaret på allt. Började jag med det så skulle jag bli bra. Eftersom jag var tveksam så fick jag istället tabletten Primolut nor och fick den för tre månader. Är det en tablett man äter som en "kur" eller tar man den "för alltid"? Eftersom jag lätt får biverkningar så är jag fortsatt tveksam med att kombinera med p-piller. Finns det andra sätt att komma till rätta med blödningsrubbningar än att ta preventivmedel?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Långdragna blödningar kan uppträda när som helst och är besvärliga för patienten som i ditt fall. Det som gynekologen menar med Primolut-Nor är att du ska ta det i ett par cykler. Alltså att du tar det 10-14 dagar och framkallar en blödning sedan för att upprepa detta intag. Efter ett par cykler så kan kroppen åter få kontroll på blödningarna i många fall men hos vissa så återstår problematiken men blödningsrubbningar av olika mängder. I de fall kan patienten genomgå skrapning av livmoderslemhinnan vilket ger en god effekt.

Sammanfattningsvis så ska du ta detta läkemedel i ett par cykler (3-4). Får du inte kontroll över blödningarna därefter så vänder du dig åter till gynekologen för att remittera dig till sjukhus för att se över möjligheten till skrapning.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se