Oregelbundna menstruationer och bruna flytningar kopplade till cysta!

Oregelbundna menstruationer och bruna flytningar kopplade till cysta!

FRÅGA

Hej!

Jag har en funktionell cysta på höger äggstock sen 4-5 månader tillbaka. I sep var den ca 3,6 cm. Jag har nu de 3 senaste cyklerna haft oregelbunden mens, med olika längd på cyklerna och hur riklig mensen varit. Jag har också mer flytningar än vanligt som är genomskinliga, ljust gula eller vita. De 2 senaste cyklerna har jag fått bruna flytningar dagarna innan och efter mens (kommer speciellt när jag går på toa och bajsar).

Är det normalt att få oregelbunden mens och mer flytningar när man har en cysta?
Kan den påverka hormonbalansen?
Jag har läst att sådana cystor oftast försvinner av sig själva efter ca 3 månader. Kan den försvinna även om den funnits längre än så?

Kan tillägga att jag även har mensvärk som kommer och går genom hela cyklerna, främst på hö sida. Ska på återbesök snart.

Tack på förhand!

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

En funktionell cysta generellt ger inte så pass mycket svängning i hormonerna att det ska påverka mensen. Att mensen hos dig är påverkad som du beskriver kan man ändå tolka som normalt förutsatt att det inte är någon infektion inblandade men där finns även andra symtom som feber, illaluktande flytning, buksmärta dock ej alltid obligat. Finns inte sådana inslag så kan du avvakta och se om cyklarna åter ställer in sig i annat fall kan du söka vård.

En funktionell cysta är ofarlig och kan försvinna på ett par månader, gör man ultraljud på detta efter 6 månader så har de flesta gått i regress. Att göra ultraljud på detta nu i januari (3 månader har passerat) är klok och se om det har gått i regress. Dessa cystor kan dock i några fall (sällsynta) bli ännu större och då kan man komma i ett läge att det ger så pass mycket besvär som smärta att man opererar dem. Alltså man opererar dem på grund av det besvär som de ger och inte för att de är farliga och måste opereras.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se