Passande ålder för ägglossning!

Passande ålder för ägglossning!

FRÅGA

Hej!

Jag fyller 35 år om 6 månader och jag och min sambo har försökt i ett halvår nu att bli gravida. Har läst att chansen drastiskt minskar vid 35 års ålder. Ska man kontakta en gynekolog redan nu för undersökning eller tar dem inte emot en förrän man har försökt ett år?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Enligt rådande vetenskap så verkar 35-36 årsåldern, en ålder där chansen till ägglossning/äggmognad och således graviditet minska drastisk. Självklart är detta en individuell faktor men det får man inte glömma i sammanhanget.

När det gäller din fråga så är vår rekommendation att ni ändå skriver en egen remiss till reproduktionskliniken i ditt landsting trots att man egentligen ska ha försökt i ett år. Det brukar ändå vara köer tills man kommer fram till utredning.

Sedan kan du försöka under tiden med att träffa gynekolog privat för att göra en undersökning och se om det finns något hinder för graviditet. Ett annat tips är ägglossningssticka och se om du får ägglossning, om du inte har provat detta hittills. Apoteket säljer sådana.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se