Polyp under graviditet!

Polyp under graviditet!

FRÅGA

Hej!
Har besvärats av riklig mens och bruna flytningar. En polyp upptäcktes av en läkare i livmoderhals, jag fick tid hos en annan läkare som sa att den ej fanns kvar. Besvären fortsatte dock. Har nu lyckats bli gravid i vecka 7 och har haft bruna flytningar, sökte gyn pga. detta och mycket riktigt kunde man se polypen i slidan och därav församlingen flytningarna. Hon ville ta bort den på plats men jag ville avvakta och ta det i lugn och ro pga. gynrädsla. Hon sa att jag kommer bli kallad till henne inom första trimestern för att ta bort denna. Förstår att själva ingreppet är litet och att man tar någon slags tång och vrider av den. Hur som helst, går detta verkligen att göra under graviditeten? Hon sa ju det men jag är ju orolig av mig och vill ha ytterligare svar. Hon menade på att jag kommer oroa mig om jag går runt och blöder i graviditeten pga av denna och det har hon ju rätt i. Tacksam för svar.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Själva ingreppet är ganska okomplicerad och är som du beskriver där man tar en tång och vrider av den. Sedan om patienten har blödning så är det ännu en orsak att ta bort den.

När det gäller polypborttagning och graviditet så går meningarna isär om när det ska bort. Vissa anser att polypborttagning under graviditet ökar risk för missfall medan andra anser att om polypen sitter bort från graviditeten så är det riskfritt. Hos dig så anser din läkare att man ska ta bort den pga. blödningen och i ett sådant fall så har din läkare tagit hänsyn till din hälsa där du inte kan gå runt och blöda under hela graviditeten samt placeringen av polypen är i så fall bort från graviditetens placering.

Som rekommendation så tycker vi att du kan lita på din läkare som har undersökt dig och tänker sig ta bort den men samtidig så finns risken för missfall ändå där, så det måste du ha i åtanke när väl du bestämmer dig att genomgå denna åtgärd.

I övrigt så om patienten inte har jätte blödningar så brukar man lämna polypen och åtgärdar det efter förlossning.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se