Samlagssmärta, torra slemhinnor?

Samlagssmärta, torra slemhinnor?

26/7-2019

FRÅGA

Hej!

Är 60 år och har aldrig haft sexuella problem, gillar sex. Har sedan kanske 1-2 år fått ont vid samlag både före och efter orgasm. Har periodvis under senaste åren haft lite problem med fukt i slidan, behöver mer tid och det är inte längre lika ymnigt. Det gör ont på den sidan av slidan som vetter uppåt. Det känns svullet och jättetrångt men är kanske bara fukt/glidproblem (för torr friktion kanske?) Jag är i övrigt frisk och vältränad, gör bl a yoga där det ingår knipövningar för underlivet. Använder naturliga oljor men hjälper inte tillräckligt. Upplever inte att det är vestibulit, känns som svullnaden? är längre in, antagligen slemhinnorna som är torra. Vad ska jag göra? Vad har ni för förslag? Jag föredrar naturliga lösningar och ogillar starkt konstgjorda kemiska/syntetiska preparat.
Tack på förhand för hjälpen,

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Med åldern så sjunker olika hormoner i kroppen. Ett av dessa är östrogen som bland annat hjälper till och håller vaginala slemhinnan mjuk så det inte uppstår torra sköra slemhinnor. Man kan prova exempelvis läkemedlet Vagifem som är receptfritt på apoteket men då du inte vill använda sådana kemiska lösningar så är lösningarna mer lokala principer såsom glidmedel eller olika oljor som finns att köpa receptfritt på apoteket.

Du kan vända dig till ditt apotek och fråga efter lösningar som inte har så mycket kemiska egenskaper.

Att du skulle lida av annat än torra/sköra slemhinnor låter osannolikt i nuläget med tanke på den bild som du beskriver. Observera att om problemet fortsätter ytterligare nåt år/blöder så är det av värde att undersökas gynekologisk så man utesluter andra orsaker.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se