Smärta och sveda efter penetration!

Smärta och sveda efter penetration!

FRÅGA

Hej!
Varje gång det sker penetration får jag ont och har obehag. Det känns som att någon saltar ett sår och att min livmoder blir boxad på. Detta har blivit värre, kanske för att jag vet att det kommer göra ont.
Min syster har endometrios och jag har inte undersökt om jag också har det men får gå på p-piller för att slippa den enorma mensvärken. Har läst att endometrios kan bidra med smärta under sex.
Glidmedel hjälper inte över huvud taget. Jag undviker nu penetration helt

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Det stämmer att endometrios i vissa fall kan leda till smärta vid sexuell penetration men nu när du går på p-piller så skall detta minska. Finns det besvär såsom hos dig så ska man göra en mer detaljerad utredning. 

Till att börja med så gäller en gynekologisk undersökning med ultraljud och se hur dina äggstockar och livmoder ser ut och om där finns något som orsakar smärta. Har du redan genomgått en sådan undersökning och man inte har funnit några orsaker så gäller nästa fråga och det är torra slemhinnor? Är det så att du har torra slemhinnor så kan detta i sin tur vara en orsak till obehag vid sexuell penetration. Det finns flera receptfria hjälpmedel på apoteket (glidmedel har du redan provat). Man kan börja med hormonfria (Vagisansalva) alternativen till de lokal utsöndrande hormonella alternativen (vagifem).

Om inte detta hjälper så ska man utreda vidare och nästa steg gäller att komma i kontakt med sexolog alternativ sexologi intresserade gynekolog för vidare kartläggning av dina besvär. Titta genom ovan förslag och se om du har provat dig genom de olika stegen eller se till och prova de olika stegen.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se