Smärta under höger revbensbåge hos gravid!

Smärta under höger revbensbåge hos gravid!

23/7-2019

FRÅGA

Hej!

Min dotter är 25 år och gravid i v 19 med sitt första barn. Hon är tidigare frisk. Sedan två veckor tillbaka har hon besvär med smärtor över höger arcus. Smärtorna finns där hela tiden men tilltar i styrka emellanåt. Miktion och avföring u.a. Ingen feber. Hon har tagit Alvedon vb utan effekt. Hon sökte akuten igår pga. tilltagande besvär med smärtor. Hon träffade en ssk i triagen som skickade hem henne utan att hon fick träffa en doktor. Endast bt och b-socker togs. Hon blev ledsen och besviken. Vad tycker ni att hon ska göra? Vad kan hända om hon går med obehandlade smärtor? Med min erfarenhet som spec.ssk och bm låter detta som gallsmärtor. Vilket är ganska vanligt hos gravida. Tacksam för svar

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Gallsmärtor i den regionen är tänkbar diagnos. Hade det varit längre in i graviditeten så är havandeskapsförgiftning en tänkbar diagnos men hon är tidig för denna diagnos (dock ej omöjligt).

Vidare så kan även magsäcken besvära en gravid person med liknande smärtlokalisation. Ett tecken är sura uppstötningar men är inte obligat (Omeprazol är bra behandling i detta fall och kan användas utan att det påverkar graviditeten).

Nu när smärtorna kvarstår så är det av värde och utreda detta. Hennes barnmorskemottagning som har läkare kopplat till sig är ett ställe som hon ska söka men även vårdcentral läkare är duktiga med dessa frågor där man kan beställa ultraljud och se över gallvägarna och levern. Sök er till dessa ställen och se hur de kan bäst hjälpa er.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se