Smärta vid penetration, vestibulit?

Smärta vid penetration, vestibulit?

FRÅGA

Hej!

Jag har haft problem med sex väldigt länge och gått på undersökning, tagit en massa krämer men de gör ont i slidväggarna när man för in något, är det verkligen vestubulit då? De gäller väl bara öppningen?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Tack för ditt mejl.

Det som du beskriver liknar bild förenligt med Lokaliserad provocerad vestibulodyni (LPV/vulvavestibulit) som är ett invalidiserande multietiologiskt smärttillstånd, som drabbar främst yngre kvinnor (medelålder tjugofem år). Samlagssmärtan har hos många kvinnor föregåtts av upprepade antibiotikakurer, ofta på grund av urinvägsinfektioner eller candidainfektioner och behandlingar med lokala svampmedel.

Kvinnan har ett lokaliserat smärttillstånd med en smärtcirkel som kan angripas på flera nivåer:

  1. Uteslutande av samtliga lokalprodukter inklusive tvålar och trosskydd.
  2. Användning av olja i stället för tvål i vestibulum.
  3. Paus med p-piller och samlag.
  4. Upprepade dagliga applikationer av xylocain- gel i området för att åstadkomma en desensibilisering av de ytliga nerverna.
  5. Hjälp att träna bäckenbottenavslappning. Kontakta bäckenbottenintresserade sjukgymnast.
  6. Tricykliska antidepressiva dämpar smärtan och minskar depressionen som ofta blir följd av den kroniska smärtan. Begynnelsedos av amitryptilin (Saroten) är 10 mg dagligen, som en gång i veckan höjs med 10 mg tills man nått dosen 50-75 mg.
  7. Kognitiv beteendeterapi med mål att bryta smärtbeteendet är effektivt i många fall. Stödkontakt med hjälp av psykolog, kurator och sexolog.
  8. Lokal injektion av botulinumtoxin (Botox) har på senare tid använts på försök.
  9. Kirurgi används som sista alternativ: I utvalda fall kan ytlig exstirpation av den smärtande slemhinnan ha god effekt.

Börja och gå genom listan ovan, hoppas ni löser detta, kan ta tid och ge det tid.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se