Svullen buk och misstanke om Bartholinit!

Svullen buk och misstanke om Bartholinit!

FRÅGA

Hej!

Jag har under ca två månader haft molande värk i underlivet, lite som mensvärk men inte så övergående. Jag är svullet över nedre delen av magen, är orkeslös och ibland hugger det till i underlivet samt att jag är öm på blygdbenet. Igår hade jag ont när jag rörde mig och upptäckte att ena inre blygdläppen var dubbelt så stor som den andra och hade typ en böld på sig, kan detta vara bartolinit? Brukar det påverka allmäntillståndet och svullen mage?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Det som du beskriver liknar bild förenligt med Bartholinit. Bartholinit skall dock inte påverka allmäntillståndet, utan det gör ont när det växer på sig och kräver då behandling. Du kan läsa om det på denna länk: https://gynonline.se/bartholinit

 

Sedan att du har svullnad och smärta som du beskriver tillsammans med orkeslöshet är något annat. Detta kan vara alltifrån urinvägsbesvär till cysta på äggstocken men även tarmrelaterade besvär. En cysta på äggstocken kan komma hela livet och kan vara av bero på olika orsaker allt ifrån godartade till elakartade sådan. Sedan att de skulle orsaka smärta beror på olika orsaker såsom att de växer och storleken ökar till att de spricker och ger smärta i det akuta skedet för att minska på sig så småningom. Ett myom/muskelknuta på livmodern kan också ge likadana besvär, fast då den utvecklar sig långsam kan besvären vara årslånga.

Om du nu har haft så pass mycket besvär de senaste 2 månaderna så rekommenderar vi att du genomgår en gynekologisk undersökning. Dels kan du eventuell få hjälp med din Bartholini besvär men även att man undersöker dig med ultraljud och ser om orsaken till ditt bukbesvär kan hittas gynekologisk.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se