Underlivsbesvär hos man!

Underlivsbesvär hos man!

FRÅGA

Hej. Jag är en man i 50 års ålder och har inget aktivt sexliv, men har tidigare i år haft sällskap med en kvinna. Jag äter inga mediciner, använder inte heller några droger. Dricker mycket sällan alkohol. Lever ett normalt och sunt liv.

För drygt ett år sedan kontaktade jag läkare via Hälsocentralen för sveda när jag kissade.
De tog prover, då de misstänkte urinvägsinfektion. Proverna var bra. Jag hade ingen infektion, men fick ändå en penicillinkur, som hjälpte. Svedan försvann, men blev aldrig helt bra. Jag bad vid samma läkarundersökning även om PSA-test och de passade även på att ta prov för ev. könssjukdom, men alla prover var tydligen bra.

Mitt lilla problem med min snopp är att det uppstod, som små bristningar i blodådror på själva huden på snoppen. Detta började för drygt ett år sedan. Tror det var samtidigt som det sved då jag kissade. Det var då mycket tydliga bristningar. Några större blodådror på snoppen blev betydligt mörkare än normalt (typ blåsvart) och huden blev öm att beröra, ta på. Det uppstod även flera, mindre små röda blodådror - främst på snoppens undersida.
Framförallt var det på en punkt som det gjorde lite ont och fortfarande gör lite ont.
Jag upplever det som att detta mera sitter i själva urinröret, inne i snoppen, bara ett par cm. in. Denna obehagskänsla som jag fortfarande har verkar inte försvinna av sig själv.
Det gör inte ont när jag kissar, men lite ont vid beröring, Även huden är fortfarande lite öm.

Jag har aldrig haft några sår, blåsor eller utslag på snoppen, förutom dessa små blodåderbristningar under huden. Jag har aldrig haft någon typ av klåda heller. Huden har typ pyttesmå bristningar och därför blir snoppen öm vid beröring. Blir ännu känsligare vid stånd, erektion.

Jag undrar om det ändå kan röra sig om någon typ av könssjukdom, trots att prover jag tog i fjol inte visade något? Finns det något jag kan göra, eller någon medicin som skulle kunna hjälpa.

Har även träffat läkare tidigare på Hälsocentralen, en gång för 10 år sedan + i fjol, men har verkligen inte får någon bra respons där.

Jag har med ökad ålder fått lite besvär med att kissa. Behöver gå på toaletten lite oftare för att tömma blåsan helt, men har inte problem med urinläckage och oftast sover jag hela natten. Under väldigt många år har jag haft en känslig mage och har haft konstanta magsmärtor under säkert 30 år, så jag misstänker matallergi, men det verkar inte spela någon roll vad jag äter. Testade att äta laktosfri och glutenfri kost under fyra år, men inte ens det gav något resultat.

Men min fråga till er här är främst mina besvär med min snopp och dess ömma hud.
Detta besvär har jag kanske haft drygt ett år.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Som vi ser det så kan det vara så att du har besvär från två olika områden. Det kan vara så att det är en och samma orsak som ger besvären men låt oss gå genom de olika alternativen och se vad vi kan komma fram till:

Om vi tittar på ökat vattenkastningsbesvär och ålder så ligger urinvägsinfektion och prostata förstoring närmast till hands. En urinvägsinfektion borde man ha hittat på vårdcentralen när man tagit prover annars urinodling är av värde. Prostataförstoring kan inte PSA prov avslöja utan här gäller det att man känner på prostata och då går man via analkanalen och känner över prostata och noterar om den är förstorad. En sådan undersökning ska vårdcentralen göra när du beskriver dina besvär enligt ovan.

När det gäller hudbesvären så eksem av något slag är ett alternativ men här saknar du klåda komponenten. Har du rodnad på området så kan man ändå tänka sig eksem alternativ en annan hudåkomma som kallas lichen sclerosus.  

Om vi gör en sammanfattning så urinvägsinfektion och förstorad prostata är alternativen när det gäller urinvägsbesvären. På vårdcentral nivå kan dessa uteslutas. Även ett annat alternativ när det gäller urinröret är så kallade urinrör striktur eller urinrör karunkel och här gäller undersökning med kamera som man går in via urinröret och kan hitta det eller avfärda den misstanken. Denna undersökning görs av urolog och remiss från vårdcentral är nödvändigt.

När det gäller huden så kan det vara separat från urinvägsbesvären eller så hänger den ihop där en inflammatorisk process triggat igång besvären i huden. Enligt din text så kan eksem eller lichen sclerosus vara det som besvärar tillsammans med en torr hud på området. Detta ska även din vårdcentral kunna hjälpa dig med. Antingen ser man det på en gång vid klinisk undersökning eller så tar man prover på området.

Alltså: Urinvägsinfektion, förstorad prostata, urinrör karunkel, eksem samt lichen. Kan också vara annat men dessa ligger närmast tillhands och ska uteslutas. En läkarundersökning på vårdcentral nivå kan avgöra om något av dessa är skyldig uppkomsten av dina besvär.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se