Undersökningshygien!

Undersökningshygien!

25/7-2019

FRÅGA

Hej!

Undrar om det finns risk för smitta/kontamination i samband med gynekologisk ultraljudsundersökning? När en undersökning görs på flera patienter hur märker man att instrumentet är steriliserat innan varje undersökning? T ex vid venöst provblodtagning så kan man kräva att nålen öppnas framför en, men hur kan man kontrollera renhet/underhåll på ultragyn? Och vilka sjukdomar/symtom kan man få när finns misskötsel?

Tacksam för svar

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Det verktyg som används i form av spekulum och depressor vid en gynekologisk undersökning brukar tvättas och steriliseras innan de läggs fram för en ny undersökning. Detta är något som varje klinik ska eftersträva. Självklart kan du inte veta det när du ligger där som patient men i sådant fall kan du fråga och det går och använda engångsinstrument som brukar finnas tillgänglig. Dessa är av plast och slängs efter undersökningen. Pga. deras kostnader så är det inte säkert att varje klinik använder sig av dessa.

Vilka sjukdomar som kan sprida sig är svårt och säga men självklart har man använd verktyget och fått med sig celler från föregående patient och utan att rengjort det ordentlig så finns det risk att dessa sjuka celler överlever och förs vidare till nästa patient. Väldig många sjukdomar kan smitta på detta sätt. 

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se

-------------------------------------------------------------------------------------

TILÄGG:

Tack för svaret. Frågan gällde de instrument som används vid ultraljud som är kopplat till skärmen med en sladd. Det brukar sörjas med gel och används för alla patienter. Hur rengör man dem? Jag funderade på det när jag såg att patienter släpps in i kliniken en efter en nästan utan paus mellan var och en, hur hinner man rengöra själva ultraljud instrument som förs in?

 

 Hej Igen!

Ultraljudstranducer som du syfta på ska rengöras efter varje användning med speciella desinfektionsmedel. Enligt rutin ska samtliga enheter som utför ultraljud ha skriftliga hygienrutiner för rengöring och desinfektion av ultraljudsutrustning. Därefter som skydd på själva tranducern används idag:

Ultraljudskondomer

Undersökningshandskar

Pudrad latex

Polyeten

 

Som bäst så skyddar Polyetenskydd som läcker mindre än 0,001 % men är dyra (ca 17 kronor styck). Sämst är Vinylhandskar som kan också användas på olika kliniker pga låga kostnader.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

GynOnline.se