Urininkontinens under mensens andra period!

Urininkontinens under mensens andra period!

FRÅGA

Hej

Jag har problem med urininkontinens under andra perioden av menscykeln dvs efter ägglossning fram till mens. Detta skapar problem framförallt vid träning. Misstänker att det är östrogenet som brister som orsakar mina symtom.
Är detta något jag kan få hjälp med från sjukvården eller måste jag helt enkelt leva med det? Vilken typ av hjälp kan jag förvänta mig att begära/få? Jag kan inte äta p-piller då detta kraftigt påverkar mitt humör till likgiltighet.
Jag kan heller inte hitta någon bra information om detta och känner mig som ensammast i världen med att ha dessa problem då ingen varken pratar om eller skriver om detta. Tänker också att mina problem kanske förvärras med ålder kraftigt och att det är försent att få hjälp när klimakteriet är ett faktum! Vill förstå fysiologisk vad som sker och vad jag kan göra åt detta.
Har ni några bra råd eller kan ge tips på gynekologer i Göteborg som kan ta sig an detta?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Fysiologin fungerar på detta viset att under andra delen av menstruationscykeln så sjunker nivån av östrogen. Detta teoretisk skulle innebära något ökad risk för urinvägsinfektioner hos de som redan har torra slemhinnor men inte omöjligt att det skulle även kunna ge urininkontinens.

Det som du kan börja göra är att vända dig till din vårdcentral och se om de kan utreda din urininkontinens så det inte ligger andra orsaker än att nivån på östrogenet sjunker. Har man gjort den utredningen och inte hittat någon orsak så dels kan du börja med självbehandling såsom lokal östrogen (Vagifem) behandling under några menstruationscykler och se om det blir förbättring alternativ att du söker upp öppenvårdsgynekologer som kan hjälpa dig med detta.

Tyvärr så kan vi inte rekommendera någon specifik gynekolog som har hand om sådana frågor i Göteborg.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se