Utebliven menstruation i tonårsålder!

Utebliven menstruation i tonårsålder!

FRÅGA

Hej, är tjej som är 16 år gammal. Jag har alltid haft regelbunden mens sedan jag fick min mens vid 12 årsåldern. Den 28-aug så fick jag min mens efter 35 dagar, jag brukar alltid få min mens mellan 29-32-33 dagar. Idag så är det den 18 oktober och jag skulle egentligen få min mens i slutet av september mellan datum (27-30-1okt) nu så har det gått 52 dagar från den 28 augusti till 18 oktober. Det har aldrig dröjt såhär lång tid för min mens att komma. Vill även tillägga att jag ALDRIG har haft SAMLAG så det är omöjligt att jag är gravid, jag undrar vad det kan bero på? Jag har även varit väldigt stressad och orolig pga av skolan och massa annat som har påverkat mig lite mycket. Men jag tänkte påverkar stress och oro så mycket så att mensen skjuts upp en månad? Vad tycker du jag ska göra? Ska jag vänta ytterligare ett par veckor/månad för att se om mensen kommer eller inte? Eller ska jag höra av mig till vårdcentral för använda provera för att sätta igång mensen? Jag hade även en till fråga om det är normalt att mensen uteblir eller att den skjuts upp en månad fastän att man alltid haft en regelbunden menscykeln?

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Eftersom du har uteslutit graviditet som orsak till din uteblivna menstruation så får man leta efter andra orsaker till uteblivna menstruationen. Det första är ålder och i din ålder är det normal att mensen uteblir eller uppträder oregelbundet. Orsaker till detta är alltifrån sömnbrist, stress, kraftigt viktnedgång, överdrivet träning etc.

Hade du aldrig haft menstruation så hade den situationen andra orsaker vilket vi inte tar upp här men hos dig så är det normal att din menstruation har uppträtt som den gör och möjlig orsak är stressen som du själv nämnder. Rekommendationen är att du avvaktar ett par veckor. Du kan också vända dig till din vårdcentral för Provera tabletter men egentligen så tycker vi inte att du skulle behöva det utan avvakta skulle vara ett bättre alternativ i nuläget.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se