Utebliven menstruation. Kan detta ha samband med användning av Omnilax?

Utebliven menstruation. Kan detta ha samband med användning av Omnilax?

FRÅGA

Hej

Jag är en tjej som är 16 år, jag har alltid haft en regelbunden mens och får min mens efter 29 dagar från den dagen jag fick min mens. Vill också påpeka att jag har tagit Omnilax mot förstoppning sedan 1 månad tillbaka. Läkaren har sagt till mig att jag måste ta förstoppningsmedicinen i ett år eftersom att jag har varit förstoppad i flera år. Sedan jag har påbörjat med medicinen så har jag inte fått min mens och det är dag 35 idag.  Har haft lite målande mensvärk hit och dit i någon vecka men inget mer med det. Jag är jätte orolig över att jag inte får min mens då jag har en regelbunden mens. Jag undrar vad det kan bero på? Kan det bero på att jag har använder medicinen för länge (i en månad) och att kroppen inte känner sig van vid den och skjutits upp?? Har varit lite stressad och orolig inför skolan men har försökt varit väldigt lugn också. Jag vet inte vad jag ska göra och hoppas verkligen inte att det är någonting annat.
Tack på förhand!

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Om mensen uteblir så ska man alltid ta ett graviditetstest för att utesluta graviditet som orsak till detta. Har du tagit detta test eller du är säker på att du inte är gravid så är det inte alarmerande att mensen uteblir under några perioder. Det är helt normalt att mensen uteblir, speciellt i tonåren eller uppträder oregelbundet under vissa perioder utan att man riktig kan hitta orsak till detta.

Sedan om Omnilax har en påverkan på detta så är sannolikheten väldig, väldig liten då Omnilax inte påverkar systemet som är engagerad i menstruationen. Inget kan dock vara säkert men sannolikheten är väldig låg att Omnilax är orsaken till detta.

Rekommendationen är att du avvaktar minst ytterligare ett par veckor. Kommer inte mensen då så kan man alltid provocera fram det genom att ta läkemedlet Provera 10mg, 1 tablett 1 gång om dagen i 10 dagar. Recept på detta kan vårdcentral vara behjälpliga med. Men det är inget du ska fundera på i nuläget utan du ska helt enkelt avvakta ett par veckor till och se om den kommer tillbaka.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se