Utebliven menstruation under p-piller användning!

Utebliven menstruation under p-piller användning!

FRÅGA

Hej!

Jag har ätit p-piller i ca 5 månader nu och har inte haft mens sen dess. Men nu har jag fått bruna flytningar och undrar bara vad det är för något. Jag är 16 år och är i ett förhållande så jag har bara sex med samma person.

SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till GynOnline med din fråga!

Till att börja med så ska du ta ett graviditetstest så du utesluter graviditet sedan därefter så sorten p-piller spelar roll i sammanhanget.

Om det är kombinerade p-piller(östrogen och gestagen) som du äter eller om det är mellanpiller? Är det så att det är kombinerade p-piller som du äter då är frågan om du äter även sockerpillren som är på kartan de sista dagarna eller om du hoppar över dessa?

Är det så att du äter kombinerade p-piller och inte äter sockerpillren utan börjar direkt på nästa karta så är detta orsaken till dina bruna flytningar. Du får ta även sockerpillren innan du börjar med nästa karta. Men om du äter dessa kombinerade p-piller i sin helhet och inte hoppar över några sockerpiller och ändå har dina bruna flytningar så är det dags att byta dessa mot andra modeller som har annan balans i sin hormonella utsöndring.

Sedan om det är så att du har endast minipiller som du använder så är det nog dags att ta östrogen tabletter (läkare skriver ut dessa) under ett par dagar för att återställa balansen och du får då en menstruation. I ett sådant läge får man fundera om det inte är bättre för dig att byta till ett p-piller som är av kombinerad typ. Är det så att inget av ovan stämmer in på p-pillren som du använder så rekommenderar vi dig att du pratar med din barnmorska.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på GynOnline!

Vänligen

GynOnline.se